Official Dutch Press Release Hackathon for peace, justice and security

Persbericht


Internationaal techtalent hackt in Den Haag voor betere wereld

Data-oplossingen helpen organisaties die zich inzetten voor vrede, recht en veiligheid


5 juni – Het weekend van 14, 15 en 16 juni staat Den Haag in het teken van de verhuizing van de grootste tech community van de stad, The Hague Tech’ (THT). The Hague Tech is in dat weekend ook host van de tweede editie van the Hackathon for peace, justice and security. Meer dan 200 techtalenten uit de hele wereld verzamelen zich dan in Den Haag. De experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, big data, blockchain en coding worden uitgedaagd om data-oplossingen voor een betere wereld te ontwikkelen. Ze gaan onder andere aan de slag met challenges van de VN organisatie UNICRI, het Rode Kruis en de Europese Commissie.

De hackathon vindt plaats in de nieuwe IT and Security Hub, in het centrum van het Central Innovation District. Daar brengt Den Haag talenten, startups, NGO’s, instituties en internationale organisaties samen om te werken aan tech-oplossingen voor een betere wereld. De hackathon wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Gemeente Den Haag in samenwerking met The Hague Tech. Gedurende twee dagen werken de techtalenten aan data oplossingen in strijd tegen onder andere armoede, humanitaire rampen en nepnieuws. Zondag 16 juni maakt een deskundige jury de winnaars bekend. De jury bestaat uit o.a. Mirjam van Riesen - Professor of Computing for Society van Leiden University, Ras Lalmy - Managing Director, Yes!Delft en Jelte van Wieren - Director of the Stabilisation and Humanitarian Aid Department bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Elk team werkt aan een eigen data oplossing voor een van de organisaties. Het totale prijzengeld bedraagt € 15.000,-.


Tijdens de hackathon wordt gewerkt aan de volgende zes challenges:

UNICRI Centre for Artificial Intelligence and Robotics

Ontwikkelingen op videogebied gaan razendsnel. Voor kwaadwillenden wordt het daardoor steeds makkelijker om nepnieuws te verspreiden in de vorm van zeer realistische nepvideo’s, nauwelijks van echt te onderscheiden. Met zogenoemde ‘deepfakes’ is het bijvoorbeeld mogelijk om met gebruik van kunstmatige intelligentie gezichten van politici op een simpele manier te verwisselen. Uitdaging: ontwikkel een tool die politie, justitie, veiligheidsdiensten en media helpen om de authenticiteit van video’s vast te stellen en videomanipulatie te detecteren.

Translators without borders (TWB)

Tijdens humanitaire rampen is de communicatie tussen hulporganisaties, autoriteiten en lokale bevolking cruciaal. Daarom is het werk van ‘Translators without borders´ zo belangrijk. Deze non-profit organisatie helpt organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen en Oxfam om honderden documenten tijdens een ramp in razend tempo te vertalen. Denk aan informatie van slachtoffers of logistieke informatie over noodhulp. Op dit moment kan TWB nog lastig inschatten wat de impact van een vertaling is. Welke documenten moeten snel vertaald worden om mensen ter plekke zo snel en goed mogelijk te kunnen helpen? Uitdaging: ontwikkel een tool die TWB helpt om de impact van documenten van tevoren te kunnen inschatten.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

De Nationaal Rapporteur rapporteert over mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. De Rapporteur bestrijdt deze ernstige vormen van criminaliteit door onafhankelijk onderzoek en doet aanbevelingen aan de Nederlandse regering. In de afgelopen twintig jaar heeft dit veel waardevolle rapporten opgeleverd, maar een zoekopdracht in de database van de Nationaal Rapporteur levert geen gedetailleerde informatie op, alleen de namen van de rapporten. Uitdaging: ontwikkelen een slim zoekalgoritme zodat belangrijke informatie over mensenhandel en seksueel geweld beter toegankelijk wordt.

510 Rode Kruis

Bij overstromingen en andere rampen is het van groot belang dat vrijwilligers ter plekke data verzamelen, zodat hulporganisaties kunnen bepalen wat de schade aan gebouwen is of hoe erg een gebied overstroomd is. 510 is het data initiatief van het Nederlandse Rode Kruis en maakt rampen inzichtelijk met behulp van data en kaarten. Voor vrijwilligers ter plekke is het soms lastig om data offline te kunnen verzamelen en is het soms onduidelijk op welke locaties dataverzameling prioriteit heeft. Uitdaging: ontwikkeleen universele app waarmee vrijwilligers met de juiste uitleg op een slimme en innovatieve manier offline data kunnen verzamelen na een ramp.

Europese Commissie & Space4Good

Meer dan 50 miljoen mensen in Europa leven in zogenaamde ‘energiearmoede’. Dat betekent dat ze geen toegang hebben tot betaalbare energie en leven met weinig of geen elektrische verlichting en andere elektrische apparaten zoals een kachel of fornuis. Uitdaging: ontwikkel een digitaal platform dat werkt als een marktplaats voor overtollige duurzame energie. Mensen die op lokaal niveau energie opwekken – bijvoorbeeld via zonnepanelen - kunnen hun overtollige energie via het platform verkopen aan andere mensen die energie nodig hebben en de energie ook beschikbaar stellen aan mensen die leven in gebieden waar energiearmoede is.

International Organisation for Migration

De International Organisation for Migration (IOM) maakt gebruik van een omvangrijk datasysteem: de Displacement Tracking Matrix (DTM). Hiermee brengen ze onder andere locatie, bewegingen en de humanitaire situatie van vluchtelingen wereldwijd in kaart. De data van de DTM worden gepubliceerd in de vorm van rapporten, grafieken en spreadsheets en deze worden gebruikt door journalisten en in diverse andere publicaties. Uitdaging: ontwikkel een systeem dat artikelen en andere materiaal detecteert waarin data van de DTM wordt gebruikt of aan bronnen van DTM wordt gerefereerd.  

Noot voor de redactie

Bekijk voor meer informatie onze website

Pers is welkom tijdens de kick-off van de hackathon op 14 juni. 
Voor aanmeldingen of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Emiel Lijbrink
Emiel.lijbrink@lindblom.nl of +31 6-12182916

Irene Rompa